Pagina's

zondag 5 maart 2017

Retro tweedaagse Liverpool

Liverpool, misschien niet direct de meest typische bestemming voor een citytrip, maar zeker aan te raden voor retro liefhebbers en dan zeker met name als je wel fan bent van The Beatles. Want ja Liverpool is hun hometown.


Nu, onze keuze voor Liverpool is ook toevallig ontstaan. Robin en ik hadden kaartjes gekocht voor het rockconcert van Dave Mason (70's rockartiest uit Amerika) in Verviers, maar opeens werd het geld teruggestort op onze bankrekening. Dave Mason heeft stemproblemen door een verkoudheid en had een aantal concerten geannuleerd om rustpauze te kunnen inplannen. Robin en ik gingen diep teleurgesteld op zoek naar een alternatieve datum en kwamen eerst uit bij plaatsen die we kennen: Parijs, Londen, De Boerderij in Nederland, maar geen enkele datum kwam goed voor ons uit. Tot dat mijn oog op Liverpool viel in de lijst van touringdata. Robin's reactie was eerst nog van 'wat valt er nu te beleven in Liverpool?' totdat ie besefte dat The Beatles er vandaan komen.


We hebben er dus een heerlijke twee dagen van gemaakt vol bezoekjes rond The Beatles. We zijn geen superfans, toch hebben we er enorm van genoten!
Moesten we voor Londen hebben gekozen (daar ging eerst mijn voorkeur naar uit) had ik graag het Modern Tate bezocht. Tja dat kan in Liverpool ook, daar bezochten we Tate Liverpool. Laten we zeggen dat we dus wel fan zijn van Liverpool. Of met de woorden van Jan Mulder 'Elk nadeel heb zijn voordeel' of het was een geluk bij een ongeluk. Uiteindelijk zijn we blij dat Liverpool de enige mogelijke optie voor ons was, zo hebben we kennis kunnen maken met deze leuke stad!


We logeerden in een eenvoudig hotelletje in Albert Dock. Oude havendokken die nu zijn omgetoverd tot een hippe plek met lekkere en gezellige eetplekjes aan het water, The Beatles Story, hotels, Tate Liverpool, ... In de zomer lijkt me dit een zalig bruisende plek! Maar nu ook al erg gezellig, zeker met het zicht op Wheel Liverpool.


Dag één kwamen we toe tijdens een typisch Engels weertje: regen (veel regen) en pretty windy. Het sneeuwde zelfs in Manchester toen we er toekwamen op de luchthaven. Maar dag twee was een stralende zonnige dag met lente in de lucht!


Dag één was best een pittige dag: om 3 uur 's nachts ontwaakt, om 4u vertrokken naar de vlieghaven en om iets voor 10, na een busrit van een uur vanuit Manchester, begon ons dagje in Liverpool. Na het inchecken in ons hotel bezochten we eerst The Beatles Story, dat zo wat langs ons hotel lag.
Het heeft wel iets in deze ruwe omgeving van de dokken.
Het museum bestaat uit twee delen. Deel één bevindt zich op Albert Dock en vertelt het verhaal van het ontstaan tot aan de break-up met op't eind het verhaal over hun solo-carrieres. En een heuse Beatles shop met leuke goodies.
Ook al ben je geen superfan, het verhaal is uiteraard leuk en de inrichting is top! Er komt veel informatie op je af via de audioguide én de teksten in de ruimtes waar je extra info kan lezen die niet te horen is op de audioguide. Soms wel verwarrend, lezen en luisteren...


Ook erg leuk om er een bende kindjes in schooluniform te zien langs komen in't museum, ze krijgen daar een goede opvoeding in Liverpool.
Toen we helemaal rond waren was het tijd voor een welverdiende lunch bij Smugglers Cove. Elke zaak op Albert Dock serveert een hele resem aan cocktails én mocktails, daar hebben we natuurlijk van geprofiteerd!
Die hanging kebab met falafel en halloumi was trouwens overheerlijk. Na onze lunch gingen we een kijkje nemen bij Tate Liverpool waar je onder andere Picasso en Mondriaan kan bewonderen.
Het tweede deel van The Beatles Story bevindt zich iets verder op bij Pier Head en gaat over de Britse invasie in de 60's en 70's in Amerika. Ondertussen hadden we ons 'klopke' gekregen en was onze aandacht wat verzwakt. De tentoonstelling is niet zo uitgebreid als de vaste collectie op Albert Dock.

Ik was er vooral fan van de tienerkamer met coole Beatles schoentjes en Robin vond het wel leuk om drumlessen te nemen met Ringo Star.
Nadien nog even snel (tussen de buien door) foto's genomen bij het standbeeld om daarna terug te keren naar het hotel voor een powernapke.

Dat dutje was toch wel nodig na zo'n lange dag. Daarna was het tijd voor deel twee van de dag en doen waarvoor we gekomen waren! Eerst nog een lekker diner op Albert Dock om daarna met de taxi te vertrekken naar de Philharmonic Hall voor het concert van Dave Mason. Robin en ik hadden een box gereserveerd waar we gezellig met ons tweetjes inzaten. We werden trouwens heel vriendelijk ontvangen en omdat we er nog nooit waren geweest kregen we een boeiede uitleg over het gebouw! Twee jaar geleden werd het helemaal in oorspronkelijke staat gerestaureerd. En samen met vier andere concertzalen in de wereld hebben ze een scherm dat uit het podium tevoorschijn kan komen, maar hun scherm is wel de enige werkende vandaag de dag. Ze organiseren dan ook leuke filmavonden, zoals Lalaland op Valentijnsavond, lijkt me super daar film te kijken.

Het concert was trouwens super! Veel bekende nummers maar ook nieuwe songs ontdekt. Tijdens de twee laatste nummers kregen mijn ogen het toch wel wat zwaar, maar goed dat we dan toch even een dutje deden eerder op de dag. We keerden terug met de taxi en waren blij om ons bedje in te kruipen. Het was een superdagje!
Dag twee startten we met een stevig Engels ontbijt, checkte we uit en stonden we klaar om mee te gaan op de Magical Mystery tour!Toen we stonden te wachten op de gids en buschauffeur spotten we opeens de yellow submarine dat blijkbaar een bootappartement is dat je kan huren. Zo grappig!
De tour neemt ons mee langs de belangrijkste Beatles adresjes: de scholen waar de bandleden naar toe gingen, de ouderlijke huizen, ... en op de meest bijzondere plaatsjes krijgen we de kans om uit te stappen en foto's te maken: Pennylane, Strawberry fields (een meisjesweeshuis), het huis van George Harrison (zijn straatnaam gebruikte hij als inchecknaam bij hotels tijdens The Beatles periode), het huis van Paul McCartney én we eindigen bij de Cavern Club waar het voor de band allemaal begon.Gezellig sfeertje in de Cavern Club en wat we lazen in het museum, dat het er verschrikkelijk rook naar ontsmettingsmiddel, is ook echt zo! Hoewel dit niet meer de oorspronkelijke club is werd hij zo oorspronkelijk mogelijk nagebouwd inclusief lekker geurtje dus.
Na de tour wandelen we in het zonnetje terug naar Albert Dock waar we voor een laatste keer lekker lunchen mét cocktail en mocktail bij What's Cooking en bezoeken we een laatste museumpje op de dokken. Namelijk een dokhuisje ingericht zoals tijdens de oorlogsjaren (40's). Net zoals Tate Liverpool dat gratis te bezichtigen is.Rond 19u wandelen we met onze trolleys de omgekeerde richting uit op de luchthaven en kunnen haast niet geloven dat het nog maar een dag geleden is dat we er in de andere richting wandelden. Met zoveel nieuwe en leuke indrukken leek ons tripje veel langer dan twee dagen te hebben geduurd. Ons beviel het wel op deze manier: een korte maar krachtige citytrip.
Alle info over The Beatles Story vind je hier: http://www.beatlesstory.com/
Info over The Magical Mistery tour: https://www.cavernclub.org/the-magical-mystery-tour/
Alles over Albert Dock: http://www.albertdock.com/
Voor een bezoekje aan het Tate: http://www.tate.org.uk/visit/tate-liverpool
Info en programma van de Philharmonic Hall: http://www.liverpoolphil.com/


En wie een streepje architecturale geschiedenis wil meepikken, na Londen is Liverpool de stad met de meeste historische gebouwen in Engeland. Met zo'n 2500 exemplaren kan dat tellen. Tijdens de Magical Mystery tour en onze taxirit was dit ook iets wat me erg opviel. Genoeg te zien dus!


Op naar een volgend retro uitje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten