Pagina's

zaterdag 18 augustus 2012

Museumtip: Manifesta 9

Aha eindelijk hetgene bezocht waarop ik me al de hele zomer ben aan't voorbereiden: de reizende kunstbiënnale Manifesta. Manifesta 9 streek neer in Waterschei, Genk en dat in het prachtige gebouw van de voormalige mijn.
Je kan deze kunsttentoonstelling nog bezoeken tot 30 september. Een ticket (volwassenen zonder korting) kost 10 euro voor 1 dag en 15 euro voor 2 dagen.
Manifesta 9 toont je een stukje geschiedenis over de mijnen, kunst over de mijnen uit het verleden en heden en laat kunstenaars vertellen over hun visie op het kapitalisme en de industrialisatie.
Wanneer je van plan bent dit te bezoeken, neem dan je tijd! Mijn vriendin Mich en ik hebben er een volle 4 uur over gedaan en dan nog hebben we op't eind hier en daar wat geskipt!
Maar het is leuk! Kijk maar:Foto 1: Lore in haar nopjes, foto 2: Lore den draad even kwijt door vastgelopen naaimachines omdat ook leken aan de machines kunnen (en dan maar wat doen, arme Singers! ;-p), foto 3: Lore naarstig aan't werk, foto 4: Mich in haar nopjes :-)

Manifesta 9 is ook mooi:

Manifesta ontroerd:
Het verhaal achter deze foto is prachtig! Het Griekse koppel wordt uit elkaar gehaald wanneer de man in de mijn van Waterschei gaat werken. De vrouw blijft alleen achter. In die tijd maakten ze alleen dubbelportretten van koppels. Hij nam de helft mee waar zijn vrouw op staat, zij bewaarde de andere helft. Toen ze eindelijk terug herenigd werden, naaiden ze de foto terug tot 1 geheel.

Manifesta geeft stof tot nadenken:


Maar na zo veel brainfood konden Mich en ik nog maar aan één ding denken:
En zo het geschiedde:
Gesmuld hebben we en het ijsje was zeker verdient na zo'n zware inspanning ;-)

Alle info over Manifesta vind je hier:
http://manifesta9.org/en/home/

Het ijsje kan je hier proeven:
Ijssalon Tropical
Molenblookstraat 3B
3690 Zutendaal                                  

4 opmerkingen:

 1. Ziet er leuk uit!
  En dat ijsje....JUM!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke foto's!! Ik geloof dat foto 2 van met de naaimachine mijn favo is, hahahaha!! :D :D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijne blog...ik lees nog wat voort en ga je volgen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen