Pagina's

maandag 26 augustus 2013

Bakken à volonté!

Ik weet niet waar het aan ligt, maar ik ben nogal aan't bakken geslagen deze zomer. Elke week wordt hier wel iets gebakken, maar er zijn dan ook gelegenheden genoeg: mijn eigen verjaardagsfeestje, traktatie op't werk voor mijn verjaardag, opa's verjaardag, pizza-avond bij de vrienden, house-warming van onze vrienden, een mysterieuze filmploeg die op bezoek komt, vrienden die komen eten, ... Voor mij is iedere gelegenheid tegenwoordig een excuus om te gaan bakken ;-)
Wat maak ik dan zoal?
Eigenlijk vaak hetzelfde recept: een ouder recept dat ik onlangs heb geüpgrade! Remember de pecan-banaanmuffins? Nu, ik verving de pecannoten door chocoladedropjes! Oh wat heerlijk! Banaan en chocolade in één muffin = de hemel!
Ik maakte ze onder andere als verjaardagstraktatie op't werk samen met chocolade cupcakes.
De chocolade cupcakes zijn op basis van een 4 componenten cake. Easy peasy dus, maar altijd een hit!
Verder waagde ik me aan iets totaal nieuw! Vegan cupcakes! Oh jee, hoe moest ik daar aan beginnen? Zo zonder eieren?! Hoe ging dat lukken?
Maar na wat googlen vond ik een ideaal receptje! Receptje vind je hier terug.
Ik heb het heel letterlijk genomen en nam voor één 'cup', één koffiekopje (normaal gezien is een 'cup' een standaard hoeveelheid, maar ik had geen zin om af te wegen, dus dacht het gewoon letterlijk op te nemen) en guess what!? Het is ook nog eens goed gelukt ook nog!
Men neme:
4,5 kopjes bloem
3 kopjes witte suiker
1 kopje cacaopoeder
1 kopje arachideolie
3 kopjes water
zakje bakpoeder (of een half zakje, zoiets had ik ongeveer genomen, maar ze mochten wat meer gerezen zijn)
halve koffielepel zout
drie lepeltjes vanille-extract

Mix (en zeef) eerst de droge ingrediënten, doe dan de andere ingrediënten er onder. Verdeel over een cupcake ovenvormpje. Zet in een voorverwarmde oven op 175°C voor een half uurtje. Klaar! En lekker!

En zo werd étagère nummer twee ook kadoo gedaan! Eindelijk! Hij ging samen met de vegan muffins naar onze vegan vrienden toen ze hun housewarming organiseerden. Ideaal kadootje toch?

En dan last but nog least, ik maak het niet vaak, maar ik vind het zo lekker! Clafoutis! De meesten kennen kersenclafoutis, maar ik kreeg van mama een zakje pruimen uit opa's groenten/fruit/kruidentuin en maakte nog eens pruimenclafoutis. Dat is echt enorm smullen en dat smullen deden we dan ook in stijl tijdens een picknick!

 
Zo maak je het:
Nodig:
1 grote pot ontpitte kersen of verse pruimen (de kleintjes)
4 eieren
175g suiker
1/4l melk
100g bloem
zout
zakje vanillesuiker
 
Doen:
Oven voorverwarmen op 200 graden. Kersen laten uitlekken of pruimen ontpitten en in kwartjes snijden.
Eieren loskloppen samen met de suiker. Melk, bloem en snufje zout toevoegen. Roeren tot een schuimig beslag zonder klontertjes.
Taartbodem invetten en de kersen of pruimen er over verdelen.
Beslag er over gieten.
Voor 35 minuten in de oven.
 
Heerlijk om warm te eten met wat bloemsuiker over!
Njam!
 
Fijne week iedereen!


6 opmerkingen: