Pagina's

donderdag 24 oktober 2013

Museumtip: Henry Van de Velde

Nog een museumtip voor de retroliefhebbers: wie van schoon stofjes, schoon behangetjes en schoon meubeltjes in Art Nouveau houdt moet zeker naar het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis.
Afgelopen vrijdag gingen we met het Gallo-Romeins Museum op personeelsuitstap in Brussel.
Eerst genoten we van schone motiefjes en prachtige meubels op de Henry Van de Velde tento.
Zelfs de vitrinekasten waren prachtig!


Henry Van de Velde was een Belgische kunstschilder, vormgever, ontwerper en architect. Hij leefde van 1963 tot 1957. Samen met Victor Horta kan hij beschouwd worden als één van de belangrijkste art nouveau kunstenaars.
Zoals je kan zien ben ik vooral fan van zijn vormgeving. Prachtige kleuren en heerlijke motiefjes, daar wordt Lore blij van ;-)

Na het bezoekje aan het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis (een hele mond vol ;-p), gingen we met gids (en even zonder gids) op pad in de Marollen en Zavel (twee wijken in Brussel) en genoot ik verder van de mooie kleurtjes!

Genieten van de herfst op een binnenpleintje van een geweldige Conceptstore in de Marollen.

Gezellige en vooral mooie sociale woningen in de Marollen.
Je kan de tento nog bezichtigen tot en met 12 januari 2014. Alle info: http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/henry-van-de-velde.

De dag nadien ging ik trouwens op pad met enkele ex-collegaatjes van Bokrijk. Jolijn (nog steeds vriendin, maar wel ondertussen ex-collega dus), ex-collega Leen en ex-collega Guy die ons als gids rond loodste in Fort Eben-Emael, het oninneembare fort nabij Kanne (Riemst) dat toch na 30 minuten tijd werd ingenomen door de Duitsers in WO II. Door een samenloop van omstandigheden werd het sterkste fort opeens het zwakste fort. Ik ga hier niet heel het verhaal uit de doeken doen, dat doet gids Guy veel beter! Met humor en zeer veel kennis van zaken word je op sleeptouw genomen in het 6 km lange gangenstelsel van het fort. Een echte ervaring vonden we het! En een staaltje geschiedenis die elke Belg (en Nederlander, want het ligt vlak tegen de Nederlandse grens) eigenlijk zou moeten weten (ja hoor, weer typisch dat je zo iets niet in onze geschiedenisboeken terug vindt...). Alle info vind je hier: http://www.fort-eben-emael.be/.

Een weekend vol museumbezoekjes en cultuur opsnuiven met ook nog een creatieve afsluiter (dat las je in mijn vorige blogpost), en Lore is een content mens! ;-)

Fijne week verder, het weekend staat al weer bijna voor de deur! ;-)Geen opmerkingen:

Een reactie posten