Pagina's

woensdag 30 oktober 2013

Wat te doen met een pompoen?

Ja dat vroeg ik me af, want ik had een souvenirtje mee naar huis gekregen uit Bokrijk in mijn laatste week van mijn seizoensbaan, namelijk een hele grote mooie pompoen.
Maar dus, wat te doen met die pompoen?
Ik wilde er geen soep van maken, dat vond ik te cliché en ik ben nu eenmaal geen soepmens... Ik wilde er cupcakes, ovenschotels en zo veel meer mee maken! Oh ja en voor het eerst in mijn leven wilde ik ook een Halloweenpompoen maken met een 'scary face'!

Zaterdag was ik bij mama op bezoek (zoals zo vaak, even binnenspringen bij mama na het werk) en al bladerend in de reclameblaadjes (wij hebben een 'nee, nee' sticker en dus geen reclame in de bus) stuitte ik op een eenvoudig cake-met-pompoen-receptje in't blaadje van Walter van Gastel. Ook had ik die dag tijdens de Openboekdagen van Standaard Boekhandel twee nieuwe boeken aangeschaft waaronder het boek van Rok en Rol. En wat vond ik daar in terug? Pompoenspread die er heerlijk uit ziet! Thuisgekomen verder gesnuisterd in mijn kookboekjes en nog een heerlijk receptje gevonden in mijn Tajine kookboek.
Et voilà, de inspiratiebronnen (ere wie ere toekomt!):
Mama en ik waren trouwens op het geweldige idee gekomen om de maandag (ik had een dagje vrij) samen een heus pompoen driegangenmenu op tafel te toveren met als afsluiter de pompoen een gezicht te geven ;-)
Zo gezegd, zo gedaan en hier is het lekkere en leuke resultaat:
De gerechtjes zie je onderaan op de collage.
Van links naar rechts:
Pompoenspread
Nodig:
500 g pompoen
75 g geraspte Parmezaanse kaas
50 g paneermeel
1 teentje knoflook
3 el peterselie
zeste van een citroen
olijfolie
zure room
0.5 tl currypoeder
handvol gehakte walnoten

Doen:
Oven voorverwarmen op 180°C. Pompoen in stukjes snijden. Overgieten met de olijfolie. Bestrooien met kruiden (look en peterselie), paneermeel, zeste van citroen en Parmezaanse kaas. Half uurtje in de oven laten roosteren.
Pletten met een vork. Het pompoenmengsel verdelen over twee kommetjes. Eén kommetje serveer je met het basisrecept. In het ander kommetje voeg je de currypoeder, één grote eetlepel zure room en de gehakte walnoten aan toe. Koud serveren bij wat broodjes uit de oven! Et voilà, het voorgerechtje staat op tafel!

Pompoentajine
Nodig:
500à700 g pompoen
6 roze gepelde sjalotten
3 tenen knoflook
120 g rozijnen
120 g amandelschilfers
1-2 tl harissa (mengeling van olijfolie, paprikapoeder, koriander, teentje knoflook, komijn, zout, cayenne peper)
2 el vloeibare honing
zout en peper
1 citroen voor er bij te serveren

Doen:
Boter en olie verhitten in de tajine (of grote kookpot). Sjalotten en look in verhitten tot ze kleuren. Rozijnen en amandelschilfers toevoegen en onder roeren met honing en harissa. Pompoen er door scheppen en zachtjes laten stoven gedurende 20 minuten. Bij kruiden met peper en zout.
Ik serveerde het met couscous en gehakt gekruid met peper&zout en komijn.

Pompoencake
Nodig:
400 g pompoenblokjes,
90 g boter
180 g zelfrijzende bloem
120 g suiker
2 eieren
125 g yoghurt
0.5 tl kaneel

Doen:
Pompoenblokjes gaar koken in water. Oven voorverwarmen op 180°C. Cakevorm invetten met boter en bestuiven met bloem.
Eieren splitsen en het eiwit opkloppen. Boter losroeren met de suiker, eidooiers toevoegen samen met de uitgelekte gekookte pompoen, de yoghurt, de kaneel, bloem en de stijfgeklopte eiwitten.
Massa in cakevorm gieten en de cake voor 40 minuutjes laten bakken.
Et voilà, na deze stappen heeft men een pompoen driegangenmenu op tafel getoverd! (logischerwijs wel met de cake beginnen tijdens het koken, dan met de spread en tenslotte met de tajine, anders moet je te lang wachten op het dessert ;-p).

Het was een gezellige moeder-dochter dag met een heerlijke culinaire afsluiter waar het liefje na het werk ook heeft van genoten ;-)

Grote pompoen kopen is dus de boodschap en je hebt een ganse namiddag/ avond kook- en smulpret met als toemaatje ook nog wat creapret! ;-)

1 opmerking: