Pagina's

zaterdag 28 december 2013

Plastic zakskes

Mijn zakjesrol (zelfgemaakt uit een gescheurde harembroek, zie je hier) barstte uit haar voegen! De plastieke zakjes puilden er uit! Ik was het beu en ging ze met het strijkijzer te lijf!

Hoe?
Via deze blog zie je het stap voor stap. Maar het is heel simpel:
je neemt je strijkplank, legt er een laag aluminiumfolie op, dan een laag bakpapier, dan 3 plastieke zakjes, ten slotte nog een laag bakpapier.
Enkele tips voor je plastieke zakjes: knip de bodem en de handvatjes af. Indien de zakjes bedrukt zijn: keer ze binnenste buiten zo loopt de inkt niet uit door de hitte van het strijkijzer OF leg boven op je bedrukte zakjes een doorschijnend zakje.
Strijk op de hoogste stand aan beide zijden! Je krijgt dan een soort kartonstof dat je makkelijk aan mekaar kan stikken, knippen in leuke vormpjes,... Let the fun begin!

Hier mijn berg zakjes:
De zakjes met leuke kleurtjes en motiefjes hield ik voor aan de buitenkant, de witte saaie zakjes hield ik voor de laagjes tussenin.

En hier de resultaten:

Hartjesslinger met rood-roze-paarse tinten. Met naald en draad aan elkaar geregen.

Witte hartjesslinger met grijze-groene accenten (gemaakt van apothekerszakjes ;-))

Pennezakje gemaakt van een Toys Champ, Jacques Chocolat, Veritas zakje en een zakje van een Italiaanse specialiteitenzaak :-) Dus zowel binnen- als buitenkant kregen een leuk motiefje :-)

Shoppingbag gemaakt met retrozakje, zakje van Clarks en H&M. Hier gebruikte ik als buitenste lagen doorschijnende zakjes zo hoefde ik de mooie bedrukte zakjes niet binnenste buiten te keren en verloor ik het schone motiefje niet.

Shoppingbag gemaakt van zakjes van Standaard Boekhandel, Casa, Etos en Videoland.

Toiletzakje gemaakt van zakjes in één kleur (blauw en rood aan de binnenkant, turquoize aan de buitenkant) en een leuk zakje met hartjes (nu wél binnenste buiten gekeerd).

Nog enkele tips bij het maken van de shoppingbags, het pennenzakje en het toilettasje:
benodigdheden voor het toiletzakje en het pennenzakje zijn:
Je naaimachine natuurlijk :-) Ik werkte de zakjes af met een zigzagsteek, het mag allemaal wat ruwer uitzien bij zo'n gerecycleerde spulletjes, vind ik ;-) Gebruik ook een naald voor jeans, doe je dat niet loop je het risico je naald te breken (ik spreek uit ervaring ;-)). Om de zakjes te sluiten heb je een tang nodig voor drukknopen (oefen eerst op een restje gestreken plastiek!). Om de zakjes goed recht uit te knippen en de drukknopjes precies op de juiste plaats te monteren heb je een aantal driehoekslatten nodig! Ik tekende alles af met een stiftje, kan je nadien makkelijk met een doekje terug afvegen. Een goede huis-tuin-keuken schaar is handig om je gestreken plastiek te knippen.

Benodigdheden voor de shoppingbags zijn:

Idem dito zoals hier boven, maar dan in plaats van een tang voor drukknopen heb je een tang nodig voor oogjes. Ik heb een versie waarbij een goede slag van de hamer nodig is, voorzie dan ook altijd een houten plankje én een stevige tafel, zodat er geen ongelukken gebeuren ;-)
Ik gebruikte bij de ene shoppingbag stevig touw (gerecycleerd van een kartonnen shoppingtasje) als handvaten, bij de andere een stukje dik lint dat ik hier nog liggen had.

Ik heb dus helemaal niets moeten aanschaffen voor al dit leuks te maken, alles had ik in huis na wat zoeken en denken :-)

Leuk om te doen!
Maar een wijze les werd geleerd: hoewel ik vaak mijn herbruikbare zakjes gebruik (die steeds in mijn handtas zitten trouwens), neem ik nog te vaak plastieke zakjes mee naar huis. Vanaf nu ga ik nog strenger voor mezelf zijn! :-) Maar het leverde voor deze éne keer wel veel leuks gerecycleerd op!

Hopelijk betekent deze post een inspiratie voor wie met het zelfde probleem zit ;-)
Succes ermee!

9 opmerkingen:

 1. Super goed recycleerbaaridee! Hoeveel lagen plastiek zakjes heb je gebruikt om tot een degelijke lap 'stof' te komen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als apothekersassistente gaat mijn hard natuurlijk sneller kloppen van die 'apothekers-zakjes-slinger'! Leuk gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Amai seg, gij zijt productief geweest! Zoveel toffe dingetjes van gemaakt! Ik heb eigenlijk te weinig plastieken zakjes liggen, als ik er al heb zijn dat gewoon saaie doorzichtige zonder schone motiefkes. En zo wit is ook maar wit hé :p

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey lieverd ik ben er ook al eens mee aan de slag geweest en kwam toevallig vandaag mijn grote plasticzak tegen met allemaal plastic zakjes die ik gesorteerd had voor een toekomstig project zoals het jouwe. Wie weet maak ik er binnenkort eens tijd voor ;).
  Maar jij hebt er in ieder geval hele leuke creaties van gemaakt, superrr! En jazekers inspireer je! Knuff!

  BeantwoordenVerwijderen