Pagina's

zaterdag 25 augustus 2012

Weekmenu: week 33

Ja lap, beloof ik hier het weekmenu de dinsdag te posten, ondertussen zijn we zaterdag! Tja, we zijn dan ook terug aan't werk sinds de maandag en dan is het wat aanpassen en dan hebt ge 's avonds soms geen goesting of tijd meer om te bloggen.
Dagelijks bloggen zoals in de vacance zal me niet meer lukken, maar ik ga toch proberen een aantal keer per week zoals voor de vakantie.

Maar dus mijn eerste weekmenu sinds Robin terug is, ook dat was weer een beetje aanpassen ;-), kijk maar:
Hoeveel pijltjes kan een menu bevatten?? Er werd dus wat op en afgeschoven omdat er nog een bbq werd tussen geperst, het verjaardagsfeestje van mijn opa verschoof naar de zaterdag, ik was een beetje in de war, ... ;-) Maar hey, het kwam goed!

Voor mijn verjaardag kreeg ik een tajine en heel wat kookboeken, daar kon ik dus wel wat mee.

Maandag aten we tajine met chorizo en linzen.
Recept komt uit dit boek:
De tajine kocht ik trouwens (samen met mijn mama, want het was een kadootje van haar) bij Ikea.
We aten er turks brood bij en tzaziki (vers gekocht op de markt in Geleen).
Het recept is origineel eigenlijk met kikkererwten, maar ik dacht dat ik ze in huis had, uiteindelijk waren het linzen, ook lekker!

Je hebt nodig (voor 2 personen):
-een blik linzen of kikkererwten (in het boek staat het recept met gedroogde kikkererwten)
-olijfolie om te bakken
-2 rode uien
-2 tenen knoflook
-1 dunne chorizoworst
-2-3 versie laurierblaadjes
-tijm
-1-2 theelepels paprikapoeder
-versie salie
-1 citroen versgeperst
-zout en peper

Zo ga je te werk:
Verhit de olijfolie in de tajine. Bak hierin de uien en knoflook tot ze verkleuren. Voeg de chorizo, laurier en tijm toe en bak ze tot ze lichtbruin zijn. Schep de kikkererwten erdoor, voeg paprikapoeder toe en dek de tajine af met de deksel. Laat het gerecht 10-15 minuten zachtjes stoven (zo vermengen de smaken zich).

Roer de salie en het citroensap erdoor. Breng de tajine op smaak met zout en peper en serveer hem met yoghurt en platbrood.

Het op smaak brengen met zout en peper vergat ik, maar eigenlijk was dat niet zo erg, want chorizo is toch al goed gekruid op zich. In plaats van yoghurt serveerde ik er dus tzaziki bij, ook erg lekker!

Dinsdag (en donderdag) aten we quiche met witloof, ham en cheddar. Een recept uit het eerste boek van Jeroen Meus.
Het recept vind je ook hier:
/dagelijkse-kost/recepten/quiche-met-witloof-ham-en-cheddar
Hij smaakte ons zeer! We aten er de eerste dag komkommer op grootmoeders wijze bij en de tweede dag restjes pasta- en aardappelsalade van de bbq op de woensdag.

Zondag aten we tajine met kefta en citroen.

Je hebt nodig (voor 2 personen) voor de kefta:
-300 g runder- of lamsgehakt (ik gebruikte gemengd gehakt)
-1 ui
-peterselie
-1-2 theelepels kaneel
-1 theelepel gemalen komijn
-1 theelepel gemalen koriander
-1/2 theelepel cayennepoeder of 1 theelepel paprikapoeder
-zout en peper

-olijfolie om te bakken
-1 eetlepel boter om te bakken
-1 ui
-2-3 tenen knoflook
-stukje verse gember van ca. 5 cm, geraspt
-2 theelepels gemalen kurkuma
-verse munt
-1 citroen versgeperst

Verse koriander en een rode chilipeper zaten ook in't recept, maar daar ben ik niet zo'n fan van, dus dat liet ik er uit.

Zo maak je het:
De kefta:
gehakt mengen met ui, peterselie, kaneel, komijn, koriander en cayennepoeder en breng op smaak met peper en zout. Alles goed kneden. Vorm circa 16 balletjes ter grootte van een walnoot.

Verhit olie en boter in de tajine. Bak hierin de ui, knoflook en gember (en chilipeper) tot ze verkleuren. Voeg de kurkuma toe en de heflt van de munt (en koriander) en giet er 3dl water bij. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de saus afgedekt 10 minuten zachtjes koken. Leg de kefta voorzichtig in de saus, dek de tajine af en pocheer de balletjes 15 minuten, rol ze af en toe door de saus zodat ze rondom gaar worden. Giet het citroensap erover, breng de saus op smaak met zout. Pocheer alles nog 10 minuten.

Bestrooi de tajine met de overgebleven munt (en koriander).

We aten er couscous bij (met boter (alpro soya) en afgekruid met peper&zout en paprikapoeder).

Smakelijk ;-)

2 opmerkingen:

  1. Volgende week krijgen we eindelijk onze keuken. Kijk er erg naar uit om weer lekker te gaan koken. Die tajine klinkt van maandag klinkt erg goed! Ga ik zeker binnenkort eens maken

    BeantwoordenVerwijderen