Pagina's

zaterdag 22 december 2012

Weekmenu: week 51

Marrokkaanse, Griekse, Mexicaanse week! :-) Als de zon niet wil schijnen, zorgen wij dat het zonnig binnen is met zonnige gerechtjes :-)

We aten:
Marrokkaanse tajine met kip (het recept komt uit 'Moment', het blaadje van CM)
Voor 4 porties:
4 kippenbouten
16 gedroogde pruimen
200g kikkererwten uit blik
2 uien
2 sinaasappels
1 citroen
4 tomaten
4 raapjes
2 el bloem
2 el margarine
300 ml sinaasappelsap
1 kl kaneelpoeder
1 kl gemalen komijn
1 kl kurkuma
1 kl gemalen venkelzaadjes (liet ik uit het recept, want ik houd niet van venkel)
4 blaadjes laurier
fijngehakte koriander (ook niet gebruikt, niet in huis)
240g couscous
peper en zout

Gedroogde pruimen circa 1 uur in lauw water weken. Kikkererwten afspoelen en laten uitlekken. Ui pellen en versnipperen. Sinaasappels schillen en de citroen en in dunne plakjes snijden. Tomaten pellen en ontpitten en in stukjes snijden. Raapjes schillen en in stukken snijden.

Kippenbouten in bloem wentelen en in margarine aanbakken. Kip uit pan halen. Ui glazig bakken.
Kip terug toevoegen met de raapjes en het sinaasappelsap. Kruiden met kaneel, de komijn, de kurkuma, (de venkelzaadjes) en laurier. Peper en zout toevoegen en 30 minuten laten pruttelen.

Tomaten toevoegen, de geweekte pruimen, de plakjes sinaas en citroen en de kikkererwten. Afdekken en 10 minuten laten warmen.
Couscous bereiden zoals op de verpakking en serveren maar! Echt een heerlijk zonnig gerecht!

Grieks: de Mousakka.
Gebaseerd op haar 'luie mousakka', maar ik maakte het iets minder 'lui': bechamelsaus werd vers gemaakt en werd een kaassaus, de aardappelen werden zelf geschild en gekookt en de aubergine werd vervangen door een extra courgette want ik ben geen fan van aubergine. Voor de rest volgde ik haar recept. Hemels!

Mexicaans: de maaltijdsoep.

Ook gebaseerd op haar sopa mexicana. Enorm lekker!

Woppa! Misschien zit er een ideetje voor Kerst of Nieuwjaar tussen?!

3 opmerkingen: